Vatandaş artık küçükbaşa da ortak girmeyi düşünüyor

Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde Kurbanlık Satıcıları: Maliyetler Arttı, Kurbanlık Fiyatları Yükselmeli

Kadirli’de kurbanlık satıcıları, maliyetlerin önemli ölçüde yükseldiğini belirterek, bu durumun kurbanlık fiyatlarına da yansıması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekiyor bunun, yoksa kurtarmıyor bizleri. Bunun bit iğnesi var, ilaçları var, hapı var, akşama kadar geziyorsun, emeği kolay değil. Bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”

SAMAN 2 KATINA ÇIKTI

Başka bir besici Mehmet Akbaş ise “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması lazım. Arpaya, küsbeye güç yetmiyor, fenni yeme, hazır yemlere, hiçbir şeye güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler de 350 liradan 700 lira oldu, 650 lira oldu, 600 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Hayvan tüccarlığı yapan Ufuk Kubilay da “Tüccarım, üretici yem maliyetleri yüksek olduğundan, süt para etmediğinden bütün hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş tüketiliyor, köylü zor durumda, bu işi bırakıyor” şeklinde konuştu.

“ARTIK İNSANLAR KÜÇÜKBAŞA ORTAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR”

Artan maliyetlerden dert yanan besici Samet Kocaman da şunları dile getirdi:

“Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler çok olduğu için geçen seneye göre yüzde yüz her şey artmış durumda, zararına bakıyoruz. Hatta geçen iki kişi geldi kurbanlık bakmaya, aralarında şakalaştılar ‘Ortak mı girsek küçükbaşa, kurbanlığa’ dediler.

Arpanın torbası 580 lira oldu, küsbenin torbası 600 lira oldu. Geçen sene 300-350 lira civarındaydı, yüzde yüz artış oldu. Çok perişan vaziyetteyiz, maliyetler çok arttı. Geçen seneye oranla fazla soran da yoktu zaten kurbanlığı. Böyle giderse çiftçi, çiftçilik yapmayacak, hayvancı, hayvancılığı bırakacak. Millet tarlasını takımını ekmeyecek. Seneye artık kurbanlık bile besleyemeyeceğiz. Et krizi bundan dolayı. Üretici üretimi bıraktığı için et krizi başlıyor.

Maliyetler çok yüksek, aldı başını gidiyor. Üreticinin sonu hüsran. Evinde oturacak, mala mülke bakmayacak. Milletin alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaşa ortak girilir artık insanlar küçükbaşa ortak girmeyi düşünüyor. Durumlar o kadar kötü yani.”

Related Posts

Bakan Yumaklı’dan orman yangını uyarısı: Yüksek riskli bir dönem bizi bekliyor

Bakan Yumaklı, “Orman yangınları açısından yüksek riskli bir dönem bizi bekliyor” açıklamasını yaptı.

Bilim insanlarına Avrupa’nın kapıları açılıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bilim insanları ve araştırmacılar için Avrupa’ya giriş ve kalış süreçlerini kolaylaştıracaklarını, ilgili kurumlarla daha kolay bağlantıya geçmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Tayvan’daki deprem, adayı alarma geçirdi

Tayvan’ın doğu kıyısı açıklarında 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kısa süreli sarsıntı başkent Taipei’de hissedilirken, şu ana kadar can kaybı veya hasar bildirilmedi.

Eski TBMM başkanlarından çağrı: Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı; İmamoğlu tutuksuz yargılanmalı

Eski TBMM başkanlarından çağrı: Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı; İmamoğlu tutuksuz yargılanmalı

Müziksiz aşiret düğünü yaptılar! Sırrı Süreyya Önder için dua ettiler

Van’daki bir aşiret düğünü, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in hayatını kaybetmesi nedeniyle müziksiz yapıldı.

Türkiye’den çekilen KFC ve Pizza Hut hakkında mahkemeden yeni karar

Türkiye’de KFC ve Pizza Hut şubelerinin tamamını işleten İş Gıda, Yum! Brands’ın franchise sözleşmesini feshetmesinin ardından 500’ün üzerindeki mağazasını kapatmış ve konkordato başvurusunda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Gıda hakkında verilen konkordato süresini uzatma kararı aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir