Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin’den Fenilketonüri (PKU) Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin, fenilketonüri (PKU) hastalarına Kurban Bayramı’nda hayvansal proteinlerden ve hazır besinlerden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca ailelere PKU’lu çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

PKU’nun dünya genelinde en sık Türkiye’de görüldüğüne dikkat çeken Alptekin, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metabolizma kliniklerinde bu hastalığın tanı, tedavi ve izlem işlemlerinin yapıldığını aktaran Alptekin, “PKU, metabolizma hastalıklarının en önemlilerinden biri olup, genellikle doğuştan gelen metabolik hastalıklar arasında yer alır. Ülkemizde PKU prevalansı ortalama 5 binde bir olup, her yıl 300 ila 400 hastanın bu duruma maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun temel nedeni genellikle akraba evlilikleridir.” şeklinde konuştu.

PKU’lu hastaların protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Alptekin, doktor ve diyetisyenlerce sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, fenilalanin adlı bir amino asidin vücuda alınan proteinlerden biri olduğunu belirten Alptekin, şunları ekledi: “Sağlıklı bireylerde, fenilalanin vücuda alındıktan sonra bir enzim aracılığıyla tirosin amino asidine dönüşür. Ancak bu hastalık grubunda enzim eksikliği nedeniyle bu dönüşüm gerçekleşmez ve fenil ketonlara dönüşerek vücutta birikir. Bu durum özellikle nörolojik hasarlara ve beyin sağlığına olumsuz etkiler yapabilir.”

PKU hastalığının net bir tedavisinin olmadığını belirten Alptekin, bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. Alptekin, devletin PKU’lu hastalara destek verdiğini ve ailelere fenilalanin içermeyen mamaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli miktarda ücretsiz olarak temin edildiğini açıkladı.

Diyetisyenlerin, PKU tanısı almış çocuklara kırmızı et yerine sebze köftesi gibi alternatif ürünler önerdiğini belirten Alptekin, bu hastaların daha çok bitkisel içerikli besinleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde et tüketiminin artacağını belirten Alptekin, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocukları yakından takip etmeleri ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.