Türkiye, Dünya Maden Potansiyelinde Yükselişte!
Türkiye; maden üretimi, değer bazında ve çeşitliliği açısından dünya sıralamasında önemli bir konuma sahip. 168 ülke arasında 22’nci, 28’inci ve 8’inci sırada yer alıyor. Ancak uluslararası kuruluşların araştırmalarına göre Türkiye’nin maden potansiyeli oldukça yüksek. Avustralya’dan MinEx Consulting’in yapmış olduğu bir araştırmada Türkiye, Tetis mineral kuşağı üzerinde bulunuyor ve “keşfedilecek ilk 10 sıcak nokta” olarak nitelendiriliyor. Uzmanlara göre, 20 yıl önce tanınmayan bu alan artık küresel bir mineral kuşağı olarak öne çıkıyor.
Türkiye dünyanın en büyük mermer, traverten ve feldspat ihracatçısı konumunda. Aynı zamanda dünyanın en büyük bor üreticisi ve Avrupa’nın en büyük altın üreticisi olan Türkiye, krom, doğal taş, bentonit, kuvars, çinko ve kurşun gibi madenlerin ihracatında da ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
Temiz Enerji Geleceğinin Anahtarı
Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, temiz enerjiye geçiş kapsamında düşük karbonlu teknolojilerin yaygınlaşması, birçok mineral kaynağına olan talebi artıracak. Bakır, lityum, nikel, kobalt, çelik, çinko ve nadir toprak elementlerine olan ihtiyaç önemli ölçüde artacak. Güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra elektrikli araçların yaygınlaşması, fosil yakıtlı santrallere göre daha fazla mineral kaynağı gerektiriyor. Bu durum, 2010 yılından bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasıyla da destekleniyor.
Batarya Talebinde Büyük Artış Bekleniyor
Elektrikli araçlar ve batarya depolama sistemlerinin yaygınlaşması 2050 yılına kadar mineral kaynaklara olan talebi 50 kat artırabilir. Elektrik şebekelerinin genişlemesi ise bakır talebini ikiye katlayacak. Özellikle lityum talebinin hızla artması beklenirken, kobalt, nikel ve grafit gibi minerallerde de benzer büyüme trendi yaşanacak. Bu süreçte, bakır talebinin küresel piyasada yüzde 60 büyümesine, nikel ve nadir toprak elementlerinin ise taleplerinin katlanarak artmasına neden olacak. Enerji verimliliği sağlayan teknolojilerin kullanımıyla, mineral kaynaklarına olan ihtiyaç da artacak.