Rekabet Kurulu, Tofaş’ın Stellantis’i devralmasını onayladı

Stellantis’in Tofaş’ı Devralma İşlemine Rekabet Kurulu’ndan Onay!

Rekabet Kurulu, Stellantis’in Tofaş’ı devralma işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütleri çerçevesinde onay verdi.

Rekabet Kurumu’nun sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kurul, tarafların sunmuş olduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin, Stellantis N.V.’ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.

Bu karar, tarafların yatırım yapma şartına bağlanması bakımından Kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, genellikle durağan olarak fiyat çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir perspektifle ele alınması gerektiğini uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taraflarca sunulan taahhütler, yatırım planlarını, dağıtım ve satış kanalındaki tedbirleri ve yerli üretimin korunmasını kapsıyor. Tofaş’ın artırması taahhüt ettiği üretim ve ihracat kapasitesinin yanı sıra istihdama da olumlu katkı sağlayacağı hedefleniyor. Bu yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. İşlem, verilen taahhütlerle Türk ekonomisine ve toplumsal refahın artışına katkı sağlayacak.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalındaki bazı tedbirlere de taahhütler sundu. İşlem taraflarının bayilerinin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini önlemenin hedeflendiği tedbirler, işlem için önemli rol oynadı.

Kurul, nihai inceleme sürecinde birçok rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini dinledi. Bu görüşler, Kurulun detaylı çalışmasında tek tek dikkate alınarak değerlendirildi.

Tarafların Ekim 2024’te sunmuş olduğu ilk taahhüt paketi, yeterli bulunmadığı için Rekabet Kurulu tarafından reddedilmişti.

Related Posts

Postada en çok şikayet “kayıp” gönderiler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gelen şikayetlerde posta sektöründe “kayıp ve çalıntı” gönderiler, mobil iletişim sektöründe de “fatura”lar ilk sırada yer aldı.

Şimşek: Türkiye küresel sorunlardan muaf değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin güçlü makroekonomik temelleri ve reform adımları sayesinde küresel yatırımcılar arasında pozitif ayrışacağını vurguladı. “İyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var” diyen Şimşek, bölgesel entegrasyon ve yapısal dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin ekonomik direncini artırdığını söyledi.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir