Atriyal Fibrilasyon Nedir?
Kalpte en sık rastlanan ritim bozukluğu olan “atriyal fibrilasyon”, kalbin küçük odacıklarının (kulakçıklar) ritminin tamamen bozulmasına bağlı olarak kalp atışlarında hızlanma ve düzensizlikle kendini gösteren ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır.
Toplumda %1-2 oranında görülürken, yaş arttıkça yaygınlığı da artmaktadır. 2020 yılında dünya genelinde tahmini olarak 50 milyon atriyal fibrilasyon hastası olduğu bildirilmektedir. Hastalığın en önemli risklerinden biri kalpte pıhtı oluşumu ve buna bağlı felç riskidir. Aynı zamanda hastalık kalpte büyümeye ve yetersizliğe sebep olabilmektedir.
Riskleri ve Tedavisi
Atriyal fibrilasyon, kalpte pıhtı oluşumunun en büyük risklerinden biridir. Kalp kulakçıklarının ritim bozukluğu nedeniyle düzgün kasılamaması pıhtı oluşumuna ve beyne gitmesiyle felce yol açabilir. Ayrıca, inme riski normal popülasyona göre 5 kat daha fazladır.
Amaç kalp ritmini normale çevirmek ve pıhtı oluşumunu azaltmaktır. Tedavi yöntemleri arasında kan sulandırıcılar, ritim düzenleyici ilaçlar, elektriksel şoklar ve ablasyon bulunmaktadır. Son dönemde kullanılmaya başlanan Pulsed Field Ablasyon (PFA) yöntemi, ritim bozukluğunu hedefleyen ve çevre dokulara zarar vermeyen bir tedavi seçeneği olarak öne çıkmaktadır.
PFA Yönteminin Avantajları
PFA yöntemi, yüksek enerji uygulamalarıyla ritim bozukluğunu tetikleyen odakları ortadan kaldırarak etkilidir. Bu yöntem, kalbe zarar vermeden kalp dokusuna odaklanır ve işlem süresini kısaltarak komplikasyon riskini azaltır. Hastalar genellikle bir gece hastanede yatış gerektirir ve kısa sürede normal yaşamlarına geri dönebilirler.
PFA yönteminin çevre dokulara zarar vermediği ve önemli komplikasyonları engellediği için tercih edildiğini söyleyen uzmanlar, hastaların işlem sonrasında belirli kurallara uymalarının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu kurallar arasında kan sulandırıcı ilaçların düzenli kullanımı, spor yapmama, ağır işlerden kaçınma, alkolden uzak durma ve kilo kontrolü yer almaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı