1 milyar euroya malolan 5 saniye

Avrupa’da Yaşanan Geniş Çaplı Elektrik Kesintileri Hayatı Durma Noktasına Getirdi

Dün Avrupa’nın batısında meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintileri, İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Milyonlarca insan elektriksiz kalırken, kentler karanlığa büründü, toplu taşıma durdu ve trafik akışı felç oldu. Yetkililer, yaşanan olayın ardından kriz merkezleri oluşturdu ve farklı senaryolar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İspanyol Basınından Gelen Bilgiler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, siber saldırı veya sabotaj şüphesi konusunda henüz bir bulguya ulaşılamadığını belirtti. Güvenlik kaynakları ise tüm olasılıkların değerlendirildiğini açıkladı. İspanya’nın enerji şirketi REN’in açıklamasına göre, kesintinin nedeni yüksek gerilim hatlarındaki anormal salınımlar olabilir ve bu duruma ani sıcaklık değişiklikleri sebep olmuş olabilir. Bu açıklama kamuoyunda inandırıcı bulunmazken, sosyal medyada alay konusu haline geldi.

İspanyol medya kuruluşu The Objective’e göre, kesintinin ekonomik zararının belirlenmesi zaman alacak. Üretim ve lojistik kayıpların sadece 1 milyar euroya kadar ulaşabileceği ifade edildi.

AB Komisyonu’nun vatandaşlara 72 saat yetecek temel ihtiyaç malzemesi bulundurma çağrısı yapması, 26 Mart’ta açıklanan stratejiyi tekrar gündeme getirdi. Ancak bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri bu stratejiyi “savaş histerisi” olarak eleştirdi.

Yaşanan Sıkıntıların Boyutu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, elektrik sisteminden sadece 5 saniye içinde 15 gigavatlık üretimin kaybedildiğini ve bu rakamın ülke ihtiyacının yüzde 60’ına denk geldiğini belirtti. Sanchez, tüm ihtimallerin değerlendirildiğini ve araştırmaların sürdüğünü vurguladı. Kesintiler nedeniyle İspanya’nın sekiz özerk bölgesi merkezi hükümete “3. seviye acil durum planı” talebinde bulundu. Etkilenen bölgeler arasında Madrid’in yanı sıra Endülüs, Kastilya-La Mancha, Extremadura, Galiçya, La Rioja, Murcia ve Valensiya bulunuyor.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa elektrik sistemine bağlı olduklarını hatırlatarak Türkiye’de herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti. Bayraktar, İspanya’dan henüz net bir açıklama gelmediğini kaydetti.

İspanya’da kesintinin büyük ölçüde giderildiği duyurulurken, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 99’unun karşılandığı açıklandı. Portekiz’de ise 6,2 milyon kişinin elektriğe yeniden kavuştuğu bildirildi. Ancak Avrupa genelinde yaşanan bu olağanüstü durum, kıtanın enerji güvenliği konusundaki kırılganlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Related Posts

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısının azaldığı açıklandı.

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, 34 ilde 16 meyve türünü etkileyen zirai don olayının ardından ağaçlara nasıl bakım yapmaları gerektiğine dair çiftçilere öneri ve uyarılarda bulundu.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Yeni Zigana Tüneli’nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’ni 2 yılda 3 milyon 490 bin araç kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir