Bakanlığın soğan mesaisi

Çiftçilerin İsyanı: Soğan Üreticileri Sorunlarını Dile Getirdi

Türkiye’de tarım sektörü, çiftçiler için hala sıkıntılarla dolu. Dünya genelinde stratejik bir sektör olarak değerlendirilen tarım, Türkiye’de her ürün için ayrı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sefer gündemde ise soğan var. Soğan üreticileri, emeklerinin karşılığını alamamanın yanı sıra yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük satış fiyatlarından şikayetçi.

Fakat Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın müdahalesiyle üreticilerin eylem planı rafa kalktı. Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (SO.DER) Başkanı Ramazan Kaya, yapılan basın açıklamasında iki bakanlığın çiftçilere çözüm sözü vermesiyle durumun dengelendiğini belirtti. Dernek, yaptıkları açıklamayı iptal etti ve sorunların bu hafta içinde çözüleceği konusunda anlaştılar.

Çiftçiler, özellikle domates, soğan ve patates gibi ürün gruplarında uzun süredir çözüm bekliyor. Birçok ilde çiftçiler, maliyetleri karşılayamadıkları için hasatlarını tarlada bırakmak zorunda kaldılar. Son olarak Yozgat’taki çiftçiler de iktidardan şikayet ederek traktörleriyle konvoy düzenledi.

Sektördeki Sorunlar Artıyor

Üstelik yüksek girdi maliyetlerine ek olarak don felaketi de mahsul kaybına neden oldu. Sorunlu ürün gruplarının sayısı artarken, limon için getirilen ihracat kısıtlaması tepkilere yol açtı ve geri alındı. Ancak don olayı, özellikle kayısı gibi ürünlerin hasatını olumsuz etkiledi.

‘Depolarda sadece soğan çürümüyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye tarımının ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kuru soğan ithalatı ve erken hasat nedeniyle piyasa dengesizleşti, fiyatlar dip seviyelere indi ve çiftçiler ürünlerini satamaz hale geldi. Bu durum sadece soğanın değil, Türkiye’nin tarımsal geleceğinin tehlikedede olduğunu gösteriyor.

‘Sorunların Bu Hafta Çözüleceği Sözü Verildi’

SO.DER yöneticileri, çiftçilerden gelen şikayetler üzerine harekete geçerek 26 Nisan’da bir toplantı düzenledi. Sonrasında yapılan açıklamada, sorunların çözümü için 27 Nisan’da yapılacak basın açıklamasının ertelendiği ve iki bakanlığın sorunları bu hafta içinde çözeceği sözünü verdikleri açıklandı.

Related Posts

Borsa İstanbul’da 21 şirket için endeks değişti! KAP açıklaması geldi!

Borsa İstanbul 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle 21 hisse için piyasa sınıflandırması kapsamında endeks değişikliğine gidildiğini açıkladı

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul’da endeks atağa geçti

Borsa İstanbul’da yatırımcılar bugün nefes kesen bir yükselişe tanıklık etti. BIST 100 endeksi, günü 103,84 puan artışla 9.404,89 seviyesinden tamamlarken, günlük değer kazancı yüzde 1,12 olarak gerçekleşti. Güne 9.310,07 puandan pozitif başlayan …

19 Mart operasyonunun 100’üncü günü: Sermaye kaçıyor, kaynak yok, faizin ateşi yüksek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları, İBB bürokratları ve iş insanlarına yönelik başlatılan 19 Mart siyasal-yargısal operasyonlarının üzerinden 100 gün geçti. Ancak …

AYM kararı iptal etti: Engelli araçlarında ÖTV muafiyetinde değişiklik

Anayasa Mahkemesi (AYM), engellilik oranı %90’ın altında olan bireylerin yalnızca aracı kendileri kullanmaları halinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yararlanabilmelerini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Karar …