Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Yüksek Elektrik Faturalarının Ardında Amerikalılar mı Var?

Son zamanlarda vatandaşlar yüksek elektrik faturaları ile boğuşurken bu faturaların Amerikalılara gittiği ortaya çıktı. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi sürecinde önce yandaş şirketlerin zenginleştiği görüldü. Daha sonra ise bu şirketler, işi yabancı şirketlere devretti. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerindeki 4 milyon elektrik abonesiyle ilgili Uludağ elektrik dağıtım ihalesini Limak-Kolin-Cengiz ortaklığı kazandı. Ancak daha sonra Kolin ve Cengiz’in hisseleri tamamen Limak’a satıldı ve şirket sadece Limak’ın oldu. Limak da bir süre sonra bu şirketi İngiliz yatırım fonu Actis’e sattı. Actis de sonrasında şirketi Amerikan General Atlantic’e devretti.

Yabancılarla Elektrik İş İçinde mi?

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada, “Özelleştirmeler sonucunda 4 milyon elektrik abonesinin önce yandaş şirketlere, sonra İngiltere’ye ve en sonunda da Amerika’ya müşteri yapıldığını” belirtti. Limak’ın şirketi İngiliz yatırım fonu Actis’e devretmesiyle birlikte abonelerin Amerikan şirketine para ödemeye başladığını öne süren Yavuzyılmaz, vatandaşların tamamının yabancı şirketlere müşteri, abone ve borçlu hâline getirildiğini vurguladı.

Milli Varlık Yabancılara mı Devredildi?

Yavuzyılmaz, “Özelleştirme sürecinde 4 milyon abonenin önce yandaş şirketlere, ardından İngiltere’ye ve nihayet ABD’ye gittiğini” belirterek, milli varlıkların yabancı şirketlere satıldığını ifade etti. Limak’ın şirketi Actis’e hangi bedelle sattığı ve Actis’in de Amerikan General Atlantic’e hangi tutara devrettiği konusunda daha fazla bilgi talep eden Yavuzyılmaz, şirketin denetimi ve kontrolü konusunda şeffaflık sağlanması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Elektrikli araç şarj soket sayısı arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı martta önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir