Çin, Amerikan Teknolojilerine Muhtaç Değil
Çinli iş insanı Huang, ülkesinin askeri kapasitesini artırmak için Amerikan yarı iletkenlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Huang’a göre, Çin kendi hesaplama gücüne sahip ve Amerikan teknolojilerine güvenmenin riskli olduğunu düşünüyor çünkü bu teknolojiler her an kısıtlanabilir.
Huang, Çin’in şu anda yeterli hesaplama gücüne sahip olduğunu vurgulayarak ülkenin yüzlerce süper bilgisayar geliştirdiğini ve bu makinelerin askeri amaçlı yapay zeka modellerini eğitmekte kullanıldığını açıkladı.
Yapay zeka alanındaki küresel rekabette öne çıkan ülkenin, sohbet botlarının kullanımından ziyade daha derin motivasyonlarla ilgili olduğunu söyleyen Huang, ABD’nin teknoloji alanındaki kararlılığına da dikkat çekti ve Amerikalıların bilişim teknolojilerinde en iyisi olma arzusunun Amerikan ruhunun bir parçası olduğunu belirtti.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın dünya çapında uyguladığı gümrük vergilerine de değinen Huang, bu tür adımların bir hedef değil, bir taktik olduğunu savundu ve Amerikan yazılım altyapısına olan küresel bağımlılık stratejisiyle çeliştiğini öne sürdü.
Çin’in Nadir Toprak Elementleri Stratejisi
Huang, Amerikan teknoloji altyapısının Çin’e erişimini kısıtlayan girişimleri, Çin’in ABD’ye nadir toprak elementleri ihracat yasağı uygulamasına benzeterek, bu tip yasakların alternatif çözümler geliştirmeye teşvik edici olduğunu belirtti. Söz konusu mineraller, NVIDIA gibi şirketlerin ürettiği çiplerde büyük öneme sahip.
4 Temmuz’da yürürlüğe giren “Kurtuluş Günü Tarifeleri” ile dış kaynaklı yarı iletkenlerin tarife dışında tutulduğunu ancak ileride bu ürünlere vergi uygulanabileceğini defalarca açıklayan Trump’ın politikaları oldukça dikkat çekici.
Şu anda Çin, ithal mallara yüzde 30 gümrük vergisi uygularken, Trump yönetiminin önerdiği yüzde 125’lik tarife ise oldukça büyük bir farka işaret ediyor.