Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Ciltteki Lekeleri Silmenin Riskleri

Uzmanlara göre, sosyal medyada sıkça karşılaşılan ciltteki “leke silme” işlemleri aslında ilerlemiş cilt kanserine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, leke ve ben silme işlemlerinin mutlaka dermatologlar tarafından yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz’ın açıklamalarına göre, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bu işlemler sırasında ciltteki renk değişimlerinin arasına karışan melanom hücreleri, yanlışlıkla ben zannedilerek yakılabilmektedir. Maskelenen kanser hücreleri zamanla başka organlara kadar atlayarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Prof. Dr. Yılmaz, “Riskli durumlarda benleri çıkarıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Ancak sorun şurada başlıyor; bazen ben diye silinen lekeler aslında tümör olabiliyor. Lekeler silinirken kanserli dokular da temizlenmelidir. Ancak maalesef ben silen kişiler, direkt olarak silerek sorunu maskeliyorlar. Bu durumda kanser yayılma riski artarak beyin ve diğer organlara atlayabilmektedir. Hasta şikayetlerle doktora geldiğinde, ortaya çıkan durum genellikle melanom tümörleridir. Bu durumda, kanser vücutta yayılmış olabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.