Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Mehmet Şimşek Vergi Kaçakçılığı ile Mücadeleyi Genişletiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığını önleme çalışmalarını estetik merkezlerine kadar genişletiyor. Doğru beyanda bulunanlara ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma imkanı sunan Bakanlık, vergi kaçakçılığını engellemek adına sıkı bir takip sürecinde devam ediyor.

Bakan Şimşek’in liderliğinde Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelire sahip olan mükellefler üzerindeki denetimleri hızlandırarak 2023 yılı mali denetim çalışmalarına yaklaşıyor. Yüksek maaş alanların beyanname verme zorunluluğu için son tarih 7 Nisan 2025 olarak açıklandı.

Mehmet Şimşek Son Denetimlere Hazırlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 mali denetim çalışmalarında sona yaklaşıyor. Yüksek maaş alan mükelleflerin beyanname verme zorunluluğu 7 Nisan 2025 tarihinde sona erecek.

Bu süreç sona erdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere tebligat göndermeye başlayacak. Tebligatların ulaşmasını takiben ceza uygulanacak ve ödemenin gecikmesi halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınacak.

Yüksek Maaş Alanlara Cezalar Geliyor

2023 yılında 3 milyon lirayı aşan maaş geliri elde eden veya birden fazla işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alan mükellefler için Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘pişmanlık’ hükmünden faydalanma imkanı bulunuyor. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak sadece hesaplanan vergiyi ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulabilecekler.

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, haziran ayı itibariyle yüksek maaş alan mükelleflere yönelik tebligat göndermeye başlayacak. Bu süreçte ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalananlar, yalnızca vergi ziyaı cezası ödeyecekler ve gecikme faizi oranında ek bir masraf ile karşılaşmayacaklar.

‘Pişmanlık’ Süreci Nasıl İşliyor?

Vergi kaçakçılığından pişmanlık duyan mükellefler için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak, ikamet edilen ilçedeki vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. İkinci seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden ‘pişmanlık’ seçeneği ile işlem yapmak.

Bu süreçten faydalananlar, ödemesi gereken vergiyi zamanında ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulacaklar. Pişmanlık zammı, yasal gecikme faizi oranında hesaplanacak olup her ay için aylık yüzde 4,5 oranında uygulanacaktır.

Related Posts

Ortalama gelir 537 bin 337 lira oldu: Listeyi gören hak verdi

Türkiye’de milyonlar bir süredir çift haneli enflasyonun etkisi altında yaşamlarını sürdürmeye uğraşıyor. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olduğu ekonomi koşulları milyonlar için sürdürülemez hale gelmiş durumda. Ancak …

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Koç Holding’den 1,2 milyar TL’lik dev yatırım: Borsaları sallayacak

Koç Holding’in amiral gemilerinden Yapı ve Kredi Bankası, finans teknolojilerine yaptığı yatırımları kripto varlık dünyasına taşıyor. Banka, kripto varlık alım satım platformu kurmak üzere yeni bir şirketin hayata geçirileceğini duyurdu. Kamuyu …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …